Jak ochladit dítě v létě? Osm tipů, jak chránit celou rodinu.

Jak ochladit dítě a ochránit jej během horkých dnů a nocí? Následující tipy zaručí úlevu během dnů, kdy předpověď počasí hlásí extrémní vedra a je potřeba se zchladit.

Léto pro děti zahrnuje pot, ulepenou pokožku a vlhké oblečení. Ačkoliv bychom si někdy přáli vyhnout se propocenému oblečení, nejsme ochotni se kvůli tomu vzdát aktivně stráveného léta. Už vůbec nepřipadá v úvahu ochuzovat děti o jejich letní radovánky.

Současné léto je jedno z nejteplejších vůbec. Posledních 10 let zažíváme největší horka v historii a lze očekávat, že si podobnými vedry budeme procházet ještě dlouho. Jakmile venkovní teplota přesáhne hodnotu 32°C, měli bychom omezit čas strávený venku. Pokud teploměr naměří 37°C nedoporučuje se podle pediatrů vycházet ven téměř vůbec.

Ovšem zdaleka ne všechny dny dosahují takto kritických teplot. Děti tedy nemusí zůstat nutně celý den doma. Velmi známé rady jako držení pitného režimu, či hraní si ve stínu už známe. Zde si ukážeme pár neotřelých nápadů navíc. Aby se dětem rady lépe pamatovaly a spolehlivě se jimi řídily, je vhodné se naučit pár triků, díky kterým doporučení děti nejen zabaví, ale trochu i poučí. Vysvětlíme si 8 tipů, které pomohou dětem ochladit se efektivně a bezpečně.

1. Jen ať se proběhnou

Tělo používá pot jako přirozenou klimatizaci. Naše vnitřní teplo je pomocí potu vypařováno ven z těla, čímž se ochlazujeme. Pocení se je tedy nutná lidská funkce. Ačkoliv je nám to někdy nepříjemné, nepotit se by bylo mnohem nebezpečnější. Neukazuje-li tedy teploměr kritické a nebezpečně vysoké teploty, navrhněme dětem, aby se lehkým pohybem klidně trochu zpotily. Abychom zaručili, že děti zůstanou v bezpečí, nezapomeňme na pitný režim. Musíme průběžně doplňovat tekutiny, o které pocením přicházíme.

2. Potraviny obsahující vodu

Jsme-li na dětský pohyb připraveni s lahví vody, neznamená to ovšem, že máme vyhráno. Pravidelně přesvědčovat dítě, aby si dalo pauzu na nápoj může být často složité. Hlavně v případě, že se zrovna dobře baví. Užitečný trik, který podobný problém může snadno vyřešit, je zajistit svačinu, která obsahuje velké množství vody. Okurky a rajčata obsahují 96 % a 95 % vody, jedná se tedy o perfektní zeleninu k částečnému nahrazení pití vody. Preferují-li děti sladší pokrmy, meloun se skládá z 92 % z vody. Mezi další skvělé zdroje vody patří ovoce, jako např. jahody (90 %), ale také broskve (89 %), pomeranče (87 %), ananas (86 %) či jablka (85 %).

3. Chladící koutek

Pomocí rozprašovače vody, nebo například hadice můžeme dosáhnout stejných efektů o které se starají potní žlázy. Ideální je voda studená, která je navíc bezprostředním osvěžením pro horké tělo, které děti dokonce mnohdy hravě uvítají. Nastavme trysku hadice na tvoření mlhy a nechme si děti hrát. 

4. Navlhčení oblečení

Nemáme-li po ruce hadici, nejjednodušší způsob, jak dostat pokožku do kontaktu s vodou je namočit jakýkoliv z kusů oblečení. Tělo je zchlazeno
již přítomnosti vody, navíc, když je voda studenější než teplota vzduchu, děti zažijí dvojité osvěžení. Dovolme tedy potomkům namočit si tričko. Dejme ovšem pozor na to, aby se jednalo o rychleschnoucí oděvy. Šaty, které schnou příliš dlouho mohou naopak stahovat teplo ze vzduchu do těla. Vybírejme látky, které schnou rychle jako prodyšný nylon, či tenká bavlna.

5. Efektivní chladící zóny na těle

Mezi dokonalá místa pro chlazení studeným ručníkem nebo kostkou ledu patří například zápěstí, krk, vnitřní strana loktů a kolen, vrcholy chodidel, vnitřní strana kotníků a vnitřek stehen. V těchto zónách mají cévy nejblíž k povrchu pokožky. Studená voda nebo kostka ledu ochladí krev proudící v cévách snadněji a rychleji - zchlazená krev následně putuje skrz celé tělo.

6. Opatrně se zmrzlinou

Zmrzlina může mít krátký chladící efekt, ale v delším časovém horizontu tomu je naopak. Ve zmrzlinách obsahujících mléko se nachází tuky, které vyžadují velké množství energie k trávení a zpracování. Tím se uvolňuje teplo v těle. Tento proces se nazývá dietou indukovaná termogeneze. Zjednodušeně se jedná o to, jak moc nás zahřeje konzumace a zpracování jídla. Abychom se vyvarovali zbytečnému teplu navíc, zvolme spíše vodové nanuky.

7. Materiál přikrývek

Nutností je také volit vhodný materiál přikrývek, či ručníků, na kterých dítě buď leží venku přes den nebo spí v noci. Při vysokých teplotách tělu nejlépe poslouží i tradiční látky jako bavlna, len, hedvábí a nylon. Jednou z nejmodernějších alternativ je bambus. Bambusová vlákna jsou plná mikromezer, které zachytí studený vzduch a udrží jej jako chladící vrstvu.

Parkid tip: Lullalove

Ideálními prostředky do horkých dní jsou bambusové produkty značky Lullalove. Multifunkční mikromezery v bambusových vláknech chrání dítě v mnohých situacích. Celoroční bambusový spací pytel a přikrývka zároveň v zimě udržuje teplo. Deka naopak v létě zabraňuje přehřátí. Mikromezery také zajišťují rychleschnoucí proces ručníků Lullalove. Pomáhají také růčníkům absorbovat a neutralizovat pachy. Ručníky a osušky mají antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Vybírejte z mnoha produktů Lullalove zde.

136211099-1_lullalove-celorocni-spaci-pytel-z-upletu-lullapytlik-sedy1

8. Klobouk ano, i ne

Klobouk s okrajem pomáhá chránit obličej před slunečními paprsky. Pokrývka hlavy může ovšem také zadržovat teplo. Ujišťujme se, že si děti sem, tam dají pauzu někde ve stínu a klobouk si na moment sundají. Zadržené teplo pod čepicí unikne a nahromaděný pot se snáze vypaří. 

 

Doufáme, že Vám rady pomohly a přejeme příjemný zbytek léta.