8 důvodů, proč vybírat dětské dřevěné hračky.

mceclip0

Většina domácností dnes vlastní spíše plastové hračky, ale tento zvyk pomalu přestává být samozřejmostí. Stále více rodičů preferuje z mnoha důvodů dřevěné hračky pro děti. 

Je přirozené, že jako rodiče chceme pro své děti to nejlepší. Nejčastěji pro své potomky kupujeme hračky, které jsou všude kolem. Hračky pro nejmenší sháníme dříve, než se dítě vůbec narodí. Různé figurky a panenky dostaneme jako dárek. Další pořídíme, protože nám připomínají naše dětství, nebo naopak nám podobné kusy scházely. Jak často vzpomínáme na legendy jako jsou stavebnice Cheva, Monti System stavebnice Seva, nebo ještě starší kovová stavebnice Merkur. Dodnes jsou tyto fenomény populární a mnohé výrobky se jimi pyšně inspirují.

Experti na vzdělávání nejčastěji doporučují jednoduché hračky, u kterých je potřeba dětská fantazie, kreativita, přemýšlení a objevování. To přesně jsou hračky dřevěné. Prostě a přitom vkusně navržené dřevěné hračky pro malé děti pomáhají rozvíjet představivost a obohatit vývoj intelektu.

Projděme si další důvody, proč jsou dřevěné hračky tou nejlepší investicí.

1.Podněcují kreativitu

Hračky se spousty zvuky a pohyby mnohdy nabízí okamžité uspokojení zmačknutím jednoho tlačítka. Tím se vytrácí příležitost učit se novým dovednostem. Jednodušší dětské dřevěné hračky naopak tyto dovednosti rozvíjí. Dítě začíná porozumívat příčinám a následkům už v 9 měsících. Pochopí, že klepne-li dřevěná kostka na zem, ozve se zvuk. Vlastnosti, kterými disponují například dřevěné kostky pro děti jsou základem tzv. hry s otevřeným koncem, při které si dítě může hrát, objevovat a představovat si, co se mu zachce a způsobem, který ho napadne.

2.Snadno se s nimi nalézají nové zájmy

Dřevěné hračky také mohou vydávat zvuky. Ovšem v porovnání s ostatními druhy hraček se spoustou zvuků a blikajících světel jsou tišší a klidnější, čímž dítě nepřehltí. Jsou naopak ideální k postupnému a kontrolovanému vývoji. Dřevěné hračky pro nejmenší nejsou ozdobené komplikovanými samolepkami a jejich jednoduchý vzhled je pro děti snesitelnější a vhodnější k učení se. Decentní design je klíčem k upoutání pozornosti. Každé dítě se snáze něco přiučí, je-li z hračky nadšené. 

3.Budují silné základy pro vývoj mozku

Na rozdíl od ostatních hraček plných magnetů nemají dřevěné bloky žádné způsoby, čím by samy o sobě držely pohromadě. Dítě tak věnuje hračce 100 % pozornosti. Nemusí je od sebe odpojovat a může si hrát podle intuice. Dřevěné domečky, auta, kostky pro děti a další nemají žádný předurčený způsob hraní. Dítě si může hrát nekonečno způsoby. Díky otevřenému konci musí dítě přijít s vlastními nápady.

Parkid Tip: Just Blocks

Just Blocks je dřevěná stavebnice pro děti od 3 let. Svojí jedinečností ovšem přiláká kohokoliv nehledě na věkovou kategorii. Stavebnice pro kluky i holky Just Blocks je stále na českém trhu novinkou. Dětské stavebnice Just Blocks jsou perfektním zástupcem hry s otevřeným koncem, neboť součástí balení není žádný specifický návod. Krabice obsahuje dřevěné kostky pro děti akorát do ruky a k nim ploché destičky + další kostičky. Dřevěné kostky v sobě mají 4 typy drážek, do kterých se destičky zasunou a společně tvoří všelijaké stavby, autodráhy, poličky, tunely a mnoho dalšího. Různé varianty objednávejte zde.

_DSC0703

4.Jsou odolné a dlouho vydrží

Není pochyb o tom, že dřevěné hračky snesou mnohem více hrubšího zacházení, než kterékoliv jiné. Hračky ze dřeva se často předávají mezi sourozenci. Mnohdy se dokonce dědí mezi generacemi. Je nepopsatelný pocit sledovat svého syna nebo dceru, jakou radost mu udělá dřevěné auto, dřevěná panenka, nebo dřevěná figurka, se kterou jsme sami trávili dětská léta.

5.Jsou bezpečné

Nejdůležitějším faktorem, který u hraček při nákupu zvažujeme je, zda s ním bude dítě v bezpečí. Všechny naše dřevěné hračky mají zaoblené rohy, aby si dítě neublížilo. Obarvené jsou netoxickými bezolovnatými barvami, takže při styku s ústy se o dítě nemusíme obávat.

Parkid tip: Lubulona

Open-ended stavebnice od španělského výrobce Lubulona hraje všemi barvami. Mnohé sady jako Lubu město, super auta, Lubu lidi, či stohovatelné stromy rozdělené podle ročních období dávají dítěti prostor navrhnout, udržovat a rozšiřovat svůj Lubu svět.
Jednotlivé kusy nebo celé sady stavebnice Lubulona objednávejte zde.

Lubulona Cit with Waytoplay Roads 1 srgb

6.Šetří životní prostředí

Mnoho rodičů sahá po dřevěných hračkách také kvůli ochraně životního prostředí. Zároveň je výhodou, když dítě vyrůstá obklopené šetrnými ekologickými materiály z obnovitelných zdrojů bez přidaných chemikálií. Dřevo a hračky z něj mohou být silným nástrojem k vytváření vztahu
s přírodou.

7.Jsou zkrátka nádherné

Dřevěné hračky jsou hladké, čisté a na pohled vzhledné, že jednomu rychleji přirostou k srdci na rozdíl od těch plastových. Navíc se snadno umývají a skladují. Podle filozofie Montessori jsou místnosti s jednoduchými vzory, čistým vzhledem a přitažlivými barvami ideálním pro výuku, či trénink. Do podobného prostředí zapadnou dřevěné hračky perfektně.

Parkid Tip: ZOE8

České hračky se mohou pyšnit dřevěným zástupcem v podobě projektu ZOE8. České dřevěné hračky ZOE8 v čele s panenkou Zoe vznikly, aby ukázaly, že mohou být současně spokojeny děti i planeta. Při výrobě se jeden buk rovná čtyřem stovkám panenky Zoe. Unikátní design všech hraček ZOE8 z nich dělá na pohled výjimečné doplňky. Kromě bukového dřeva se při výrobě využívá organická bavlna a broušené kameny Preciosa.
Panenku Zoe a další české hračky ZOE8 si můžete objednávat zde.

kATEGORIE

8.Uklidňují na dotek

Podle studie z roku 2017 má dotýkání se dřeva uklidňující efekty. Při kontaktu dřevěných předmětů s lidskou dlaní dochází k fyzické relaxaci více, než u ostatních materiálů.

 

Děkujeme za důvěru a doufáme, že vám rady pomohou.